Alexandra - vad står märkena för?

Det är faktiskt väldigt många som inte vet vad märkena står för så jag tänkte presentera dem viktigaste. Kolla gärna efter de när ni är ute och handlar i butikerna. 

      image23
KRAV - innebär att produkterna blivit odlade utan bekämpningsmedel och konstgödsel. Kossor till exempel har fått beta fritt på en obesprutat mark och man har inte heller använt genmodifierade organismer( det är när man har klippt och klistrat i olika djurs gener för att få fram de bästa egenskaperna hos den) Detta märke är svenskt certifieringsorgan. Har en produkt blivit kravmärkt så har den blivit godkänd av kravs kriterier.

 image24

ÄNGLAMARK - Detta märke har du kanske stött på när du varit inne på någon av coop´s butiker. Detta är deras märkning som är näst intill den samma som krav. Produkterna är odlade på ekologiskt vis. COOP vill vara en del av en hållbar utveckling och hjälpa människan att välja rätt. De här tänker även väligt mycket på djuren, då de säger att de ska behandlas på ett värdigt och respektfullt sätt.
image25
BRA MILJÖVAL -  Svenska Naturskyddsföreningen har godkännt produktionen ur miljösynpunkt. Detta ska hjälpa konsumenterna att enkelt välja rätt produkter när de är ute och handlar.


image26

NYCKELHÅLET -  Har jag sett några gånger på bröd, men det står inte för bra odlingsförhållanden precis utan det är mer som en hjälp för att hitta nyttiga varor som innehåller mindre socker och mer fibrer.


image27

EUROPAS MÄRKNING AV EKOLOGISKA PRODOKTER OCH LIVSMEDEL- Här vill man att produkterna som odlas ska vara framställda med minst 95% ekologiska råvaror. Det är ett av kraven för att man ska få märka en produkt med EU märke. Jag har inte sett så mycket av detta märke i Sverige ännu. En gemensam sak mellan EU märket och KRAV är att båda måste godkännas av ett nationellt kontrollorgan.

image33

EU BLOMMAN -  Detta betyder i princip samma sak som EUROPAS MÄRKNING AV EKOLOGISKA PRODOKTER OCH LIVSMEDEL.
image28
SVANEN/MILJÖMÄRKT -  Är ett officiellt nordiskt miljömärke och det måste upfylla vissa miljökriterier. Men det används inte på matvaror, dock på ett 60-tal andra produkter tillexempel tvättmedel och andra rengöringsmedel.


image29
 
RÄTTVISEMÄRKT -  Här har de som odlat produkterna har arbetat i en etisk och social miljö utan kemikalier och annat miljöfarligt. Man eftersträvar männskliga rättigheter inom denna märkning och den finns runt om i Europa. Men Fairtrade är ganska nytt för oss. Man utsätter inga barn för barnarbete och de vuxna ska ha rätt till en bra lön. Om du vill handla rätt ska du välja rättvisemärkt.


image31

SVALAN - Detta märket är godkänt av astma och allergiförbundet. Varan är fri från parfym och andra dofter som kan orsaka irritation hos en annan, det vill säga allergi. Detta märke är egentligen mycket viktigt. Vissa reagerar starkt på parfym och då är detta en stor  hjälp.



Alexandra


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0