Alexandra - Framtidsöarna

" Flytande stad ska rädda klimatflyktingar när havet stiger

Feta uppblåsbara solstolar som blåst ut till havs? Icke. Här är lösningen på klimatflyktingarnas problem när havet stiger, menar skaparen. Stora konstgjorda öar med plats för 50.000 personer på varje.


Inom hundra år befaras havsytan ha stigit närmare en meter, en katastrof som med säkerhet kommer att tvinga bort människor från avlägsna atoller i oceanerna. Den stigande havsnivån hotar också vattennära storstäder som London, New York, Tokyo - och flera svenska städer. Nu kan lösningen vara här.


Plusgrader

Det tror i alla fall den prisbelönte arkitekten Vincent Callebaut, som skapat Näckrosstaden. Konstgjorda öar med plats för 50.000 klimatflyktingar på varje. Öarna är tänkta att fungera i princip var som helst i världen. Men hittills kräver biotopen att temperaturen håller sig över noll.


- Det är en vattenstad utan vägar eller bilar. Hela staden täcks av grönområden i nedsänkta trädgårdar, säger Callebout.

- Målet är att skapa en harmonisk samlevnad mellan människa och natur.

Inspirationen till utseendet kommer från den gigantiska näckrosen Amazonia Victoria Regia. Och Callebout menar att konstgjorda öar är ett betydligt bättre alternativ än vallar och fördämningar när havet stiger.


Små städer

I hans vision ankras öarna upp längs kusterna och fungerar som egna småstäder.

Varje ö har en sjö i mitten och ska fungera som egna ekosystem, med reningsanläggning för regnvatten. Omfattande anläggningar för solfångare, vind- och vågkraftverk står för kraftförsörjningen. Från tre marinor ska man vid behov kunna pendla i båt till fastlandet.


På varje ö ska plats för 50.000 människor och Callebaut hoppas att Näckrosstaden ska bli ett realistiskt alternativ för klimatflyktingar. När - eller om - Näckrosstaden blir verklighet är inte känt. Callebouts vision är ett förslag och hittills finns inga kända köpare. "

         

         


Artikel som publicerades i aftonbladet idag, jag tycker att det låter ganska bra faktiskt. Men man får inte sluta bry sig bara för att de kommit med en tillfällig lösning till flyktingproblemen(eller, ja ni fattar). Problemen finns fortfarande kvar och det är dem vi inte vill ha här, vi kan liksom inte sopa de under mattan och sen tro att allt är borta och bra. Tyvärr funkar det inte så lätt.

Det är fantastiskt att man hittat på denna idén. Den verkar trots allt genomtänkt. Jag tycker att det ser lite since fiction ut, tycker inte ni?

Alexandra


Alexandra - Grilla utan tändvätska

Nu när sommaren har dragit igång är också grillsäsongen igång. Jag har ett litet tips på hur man kan undvika den giftiga tändvätskan (kemikalierna) . Barbecook har ett alternativ till det, tändblock pratar jag om. De är eller har

* miljövänliga
* obegränsad hållbarhet
* luktfri
* giftfri
* gjort av pressat virke från bland annat barrträd, återvinningsmaterial
* brinner 10 till 12 minuter




Alexandra

Elin-Värdiga vinnare!

Då var EM över. Det gick fort för Sveriges del men jag har njutit av Spaniens, Ryssland och Hollands morderna och tuffa spel.
Helt underbara finter, passningar och taktik!
Sverige ligger 100 mil efter i den tekniska och taktiska utvecklingen och jag tror att de kommer få det väldigt svårt med att kvala in till nästa stora turnering.

Spanien!

 bild från expressen.se

Så grymt snyggt spelat genom alla matcher.
De bevisade att med offensiv spelglädje kommer man längst.
Finalen måste ha varit en av de allra bästa någonsin!
sjuukt spännande och välspelad.


Torres blev en riktig hjälte för sitt Spanien. Shit vad han sprang!


Em's flopp måste ha varit Frankrike. De lyckades inte med speciellt mycket. Inte Grekland heller iochförsig..

Det har varit ett roligt men tyvärr så kort EM. Hoppas man utökar till 24 lag redan till nästa EM.

RSS 2.0